Κατηγορίες
Ενέργεια Τεχνολογία

Αξιοποίηση πράσινης ενέργειας

Στο άρθρο που ακολουθεί δίνονται κρίσιμες συμβουλές για το πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο την πράσινη ενέργεια στο περιβάλλον που ζείτε.

Στη σημερινή εποχή, η τάση είναι η εύρεση τρόπων χρήσης της πράσινης ενέργειας στην καθημερινή ζωή του καθενός. Έχετε αναρωτηθεί τι ακριβώς είναι η πράσινη ενέργεια; Με απλά λόγια, είναι ανανεώσιμη ενέργεια, μαζί με ενεργειακή τεχνολογία που είναι αποδοτική, αλλά το πιο σημαντικό, είναι η ενέργεια που επηρεάζει θετικά το περιβάλλον. Η πράσινη ενέργεια μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε σπίτι και στο παρακάτω άρθρο θα μάθετε πώς μπορείτε να αποκτήσετε φθηνό αλλά κυρίως οικολογικό ηλεκτρικό ρεύμα στο δικό σας χώρο.

Αξιοποίηση πράσινης ενέργειας

Εάν σχεδιάζετε να γίνετε περισσότερο “πράσινοι”, θα πρέπει να ξεκινήσετε από τα πολύ απλά πράγματα μέσα στο σπίτι σας. Αρχίστε να διορθώνετε τυχόν βρύσες που διαρρέουν, έστω και αν στάζουν λίγο. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί η ποσότητα νερού που χρησιμοποιείτε, και ως αποτέλεσμα, θα έχετε περισσότερο ζεστό νερό στο σπίτι σας. Αυτό μπορεί πραγματικά να βοηθήσει αν δυσκολεύεστε να έχετε αρκετό ζεστό νερό στο ντους.

Εάν σκέφτεστε να στραφείτε σε πράσινες πηγές ενέργειας, το πιο εύκολο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να καλέσετε τον τρέχοντα πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος και να δείτε αν  προσφέρει ρεύμα που να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας οι οποίες ανήκουν καθαρά στην πράσινη ενέργεια. Πολλές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες στους πελάτες τους καθώς έχουν επενδύσει σε μονάδες παραγωγής ρεύματος ιδιαίτερα φιλικές προς το περιβάλλον. Μπορεί να κοστίζουν λίγο περισσότερο, ωστόσο, για να αντισταθμίσουν το χρηματικό ποσό πρέπει να επενδύουν στις ανανεώσιμες πηγές.

Εάν έχετε πισίνα, μπορείτε να εξοικονομήσετε πολλά χρήματα χρησιμοποιώντας ηλιακή ενέργεια για τη θέρμανση του νερού. Το ηλεκτρικό ρεύμα αποδεικνύεται αρκετά ακριβό και ταυτόχρονα εχθρικό στη φύση. Τα ηλιακά συστήματα θέρμανσης δεν είναι ακριβότερα από άλλες λύσεις και είναι κατά πολύ ευκολότερα στη συντήρησή τους. Αυτά τα συστήματα έχουν απεριόριστες δυνατότητες απόδοσης ρεύματος. Αρκεί να σκεφτείτε ότι μπορούν να αποδώσουν επάξια μέχρι της δαπανηρής λειτουργίας που στοιχίζει το υπαίθριο υδρομασάζ. Αυτή είναι ίσως από τις πιο αποδοτικές χρήσεις ηλιακής ενέργειας για μετατροπή σε ηλεκτρική.

Εάν η ιδιοκτησία σας έχει μια μικρή ροή που διατρέχει, μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα σύστημα μικροϋδροηλεκτρικής ενέργειας. Αυτά τα συστήματα εκτρέπουν μια μικρή ποσότητα νερού μέσω τουρμπίνας ή τροχού, παρέχοντας ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φωτισμό και θέρμανση του σπιτιού σας. Εάν η ροή είναι αρκετά ισχυρή, μπορείτε να τροφοδοτήσετε πολλά σπίτια σε ένα από αυτά τα συστήματα. Αν και στην Ελλάδα είναι λίγο σπάνια η χρήση τους, εντούτοις τα υδροηλεκτρικά συστήματα μπορούν να προσφέρουν μεγάλη επάρκεια σε αποθέματα ηλεκτρικής ενέργειας.

Μια άλλη ιδέα που προωθεί την πράσινη ενέργεια και ταυτόχρονα εξοικονομεί ηλεκτρικό ρεύμα στην οικία μας είναι η χρήση ανεμιστήρων. Συγκεκριμένα χρησιμοποιήστε τους ανεμιστήρες μέσα στο σπίτι με ειδικούς ανεμιστήρες δαπέδου σε συνεργασία με ανεμιστήρες οροφής για να αυξήσετε τη ροή του αέρα μέσα στο σπίτι. Μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε ακόμη και αν έχετε ήδη κλιματιστικό καθώς έχετε τη δυνατότητα να γυρίσετε τον θερμοστάτη ψηλότερα και να χρησιμοποιήσετε απλώς τους ανεμιστήρες για την κίνηση του αέρα.

Περιμένετε μέχρι να γεμίσει το πλυντήριο πιάτων σας πριν το χρησιμοποιήσετε αν θέλετε να εξοικονομήσετε ενέργεια. Μην το τρέχετε με μόνο δύο ή τρία πιάτα μέσα. Το πλυντήριο πιάτων είναι μια αρκετά κοστοβόρα ηλεκτρική συσκευή σε κατανάλωση ρεύματος. Η παροχή ηλεκτρικών φορτίων που απαιτείται είναι πραγματικά τεράστια. Μπορεί να σας φανεί απίστευτο όταν μάθετε τον αριθμό των πιάτων που μπορούν να τοποθετηθούν εντός του πλυντηρίου πιάτων. Ευθυγραμμίστε προσεκτικά τα πιάτα σας έτσι ώστε να μπορείτε να τοποθετήσετε όσο το δυνατόν περισσότερα πιάτα σε αυτό.

Εάν είστε στη διαδικασία σχεδιασμού της δικής σας κατοικίας, μπορείτε να δημιουργήσετε μερικές πράσινες πηγές ενέργειας απευθείας στο σπίτι σας από την αρχή της δημιουργίας του. Ξεκινήστε αναζητώντας γη που έχει πηγή νερού όπως κολπίσκο ή χώρο για ανεμογεννήτριες. Μια άλλη καλή ιδέα είναι να επιλέξετε μια οροφή με ενσωματωμένα ηλιακά πάνελ. Μπορείτε ακόμη και να τα τοποθετήσετε και σε προαύλιο χώρο για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το φως του ήλιου. Ο ήλιος μπορεί να προσφέρει οικονομικό ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς να προσβάλλει το περιβάλλον.

Εάν υπάρχει τρεχούμενο νερό στην ιδιοκτησία σας, θα πρέπει να εξετάσετε την επένδυση σε μια καλή λύση υδροηλεκτρικής ενέργειας. Ένας απλός μύλος μπορεί να μετατραπεί σε γεννήτρια ηλεκτρικής ενέργειας. Ακούγεται υπερβολικό αλλά είναι κάτι που ήδη το έχουν υιοθετήσει ακετοί συμπολίτες μας στην Ευρώπη. Επικοινωνήστε με το αρμόδιο Τμήμα Ενεργειακής Απόδοσης και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από εταιρείες – προμηθευτές για να μάθετε αν η ροή σας είναι αρκετά ισχυρή για να παράγει την ζητούμενη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας.

Μάθετε για τις διαφορές μεταξύ παθητικής και ενεργητικής ηλιακής ενέργειας. Η παθητική ηλιακή ενέργεια δεν χρειάζεται ακριβές κυψέλες για να αποθηκεύσει ενέργεια, αν και η ενεργή αποθηκεύεται για μεταγενέστερη χρήση. Για να χρησιμοποιήσει ενεργή ισχύ απαιτεί μηχανικά συστήματα, ηλιακούς συλλέκτες και κυψέλες. Η παθητική ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιεί τη θερμότητα του ήλιου για να διατηρήσει τη θερμική ενέργεια στο σπίτι σας.

Αντί να χρησιμοποιείτε επιτραπέζιο υπολογιστή, που απορροφά περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια, αγοράστε φορητό υπολογιστή. Μπορεί να σημαίνει εξοικονόμηση έως και εβδομήντα πέντε τοις εκατό στην ηλεκτρική ενέργεια εάν είστε συχνός χρήστης του Διαδικτύου ή εάν χρησιμοποιείτε λογισμικό επεξεργασίας κειμένου. Επιπλέον, μπορείτε να πάρετε το φορητό υπολογιστή σας οπουδήποτε.

Αλλάξτε τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τα ηλεκτρονικά σας για να τα κάνετε πιο ενεργειακά αποδοτικά και ευγενικά με το περιβάλλον. Οι μπαταρίες στα ηλεκτρονικά έχουν σχεδιαστεί για μόνιμη χρήση. Για να διατηρήσετε την μπαταρία σας υγιή, πρέπει να την ασκήσετε χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό σας μη συνδεδεμένο. Είναι καλύτερο για τη συσκευή αφού φορτιστεί πλήρως να την απομακρύνουμε από την πρίζα καθώς αν την αφήσουμε συνδεδεμένη σπαταλά ηλεκτρική ενέργεια που δεν είναι ωφέλιμη.

Αναζητήστε εκπτώσεις σε τοπικό και ομοσπονδιακό επίπεδο για την ενημέρωση του σπιτιού σας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η τοπική εταιρεία κοινής ωφέλειας μπορεί να παρέχει εκπτώσεις για να αντισταθμίσει μέρος του κόστους τέτοιων αναβαθμίσεων. Άλλες φορές, ενδέχεται να πληρείτε τις προϋποθέσεις για πιστώσεις ή φορολογικές εκπτώσεις από την κρατική μέριμνα. Αυτές οι προσφορές καθιστούν την εγκατάσταση και τη χρήση ενός πράσινου ενεργειακού συστήματος πολύ πιο προσιτή.

Αξιοποίηση πράσινης ενέργειας

Μοιραστείτε βόλτες με άλλους στη γειτονιά σας για να μειώσετε σημαντικά τη χρήση καυσίμου. Εάν έχετε παιδιά που πηγαίνετε στο σχολείο ή σε αθλητικές δραστηριότητες, δοκιμάστε να δημιουργήσετε ένα γκρουπ με άλλους γονείς και ανταλλάξτε τις ημέρες που θα οδηγήσετε. Εάν βρίσκεστε κοντά σε άλλες οικογένειες, συμφωνήστε να κάνετε τα ψώνια σας ταυτόχρονα και να αλλάζετε ποιος οδηγεί κάθε εβδομάδα. Αν έχετε αυτοκίνητο που καίει βενζίνη ή πετρέλαιο, δοκιμάστε να αλλάξετε σε ηλεκτροκό αυτοκίνητο, υπάρχουν επιδοτήσεις που θα σας βοηθήσουν να το υλοποιήσετε οικονομικότερα.

Η χρήση πράσινων ενεργειών θα πρέπει να συνδέεται με την ανακύκλωση και τη μείωση της ρύπανσης. Μπορείτε να ανακυκλώσετε κουτιά, γυαλί, χαρτί και ηλεκτρονικά είδη. Αποφύγετε τη χρήση προϊόντων που περιέχουν χημικά και μην αγοράζετε ένα προϊόν από μια μάρκα που προφανώς σπαταλά πόρους στη διαδικασία συσκευασίας. Εάν όλοι οι πελάτες υιοθετήσουν αυτή τη στάση, οι μεγάλες επιχειρήσεις θα αλλάξουν τελικά τις συνήθειές τους.

Βεβαιωθείτε ότι οι αεραγωγοί σας δεν έχουν μπλοκαριστεί με κάποιο τρόπο. Οι μπλοκαρισμένοι αεραγωγοί μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη χρήση ενέργειας λόγω του γεγονότος ότι θα αυξήσετε την ψύξη στο σπίτι σας επειδή δεν αισθάνεστε τον αέρα να βγαίνει. Ελέγξτε τους σχολαστικά για να βεβαιωθείτε ότι τίποτα δεν εμποδίζει τον αέρα. Εάν υπάρχει, θα εκπλαγείτε από τη διαφορά μόλις εξαλείψετε το πρόβλημα.

Δοκιμάστε να στεγνώσετε στον αέρα τόσο τα πιάτα όσο και τα ρούχα σας για να μειώσετε την ενέργεια που χρησιμοποιείται για τους κύκλους στεγνώματος. Με τα πιάτα, χρειάζεται μόνο να ρυθμίσετε το πλυντήριο πιάτων σας σε καθαρό κύκλο και στη συνέχεια να μεταφέρετε το φορτίο στο φίλτρο του νεροχύτη σας όταν τελειώσει. Το στέγνωμα των ρούχων σας στον ήλιο όχι μόνο μειώνει την ενέργεια που χρησιμοποιείται μέσω του στεγνωτηρίου σας, αλλά έχει επίσης ως αποτέλεσμα πιο φρέσκα, λιγότερο ζαρωμένα ρούχα.

Εν κατακλείδι, η χρήση της πράσινης ενέργειας κάθε μέρα είναι όλο και πιο δημοφιλής. Η πράσινη ενέργεια είναι καλή για το περιβάλλον και περιλαμβάνει ενεργειακά αποδοτική τεχνολογία και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι εύκολο να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε πράσινη ενέργεια στο σπίτι σας, αν εφαρμόσετε τις συμβουλές που σας προτείναμε σε αυτό το άρθρο.